MORTIRNAKLAR DAĞCILIK ve DOĞA SPORLARI KULÜBÜ |
DOĞA YÜRÜYÜŞ KURALLARI VE MALZEMELERİ
Mortırnaklar Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü , uzun yıllardır doğa yürüyüş tutkunlarına önderlik yapmaktadır. Sürekli yenilenen, yeni katılımlarla genişleyen külübümüz üyelerine zaman zaman Doğa Yürüyüşü Kurallarını hatırlatmak gerekli olmaktadır.
Yürüyüşle ilgili detaylar aşağıda belirtilmiştir. Yürüyüşün başlangıcından bitişine kadar alkol almak kesinlikle yasaktır. Yürüyüş esnasında sigara içilmez, Araçta ve yürüyüş esnasında din, siyaset gibi tartışma yaratacak konular konuşulamaz. KurAllara uymayanlar kulüpten çıkartılır Ayrıca; Doğa yürüyüşü için uygun ekipman kullanmak zorunlu, zira yöremiz sert bir coğrafi yapıya sahip ve her yürüyüşümüz risk içermektedir.
Sırt çantası mutlaka, sırta yapışmayı temin eden ve göğüsten sıkıştırmayı mümkün kılan gergi sistemine sahip olmalıdır. Biliniz ki, çantanızın ağırlığını omuzlarınızda hissettiğiniz an, giderek yürüyüş size eziyet haline dönüşecektir.
Ayakkabılar, uzun bilekli, normal numaranızdan 1-1.5 ölçü büyük olmalı, tabanı taş ve kaya gibi sert zeminlerde kaymayı önleyici malzemeden yapılmış olmalıdır.
Yürüyüş batonları, yürüyüş esnasında üçüncü bir ayak görevi üstlenerek dizlere gelen yükü %30 azaltacağı gibi, iniş ve çıkışlarda, özellikle sert zemin inişlerinde batonlar çok önemli denge sağlayıcı olacaktır.
Batonunuzun ucundaki plastik koruyucuyu ve yumuşak zeminde batonun batmasını önleyen yuvarlak parçayı çıkarın. Sert zeminlerde bunlar kayarak dengenizi kaybedip düşmenize ve yaralanmanıza neden olabilir.
Batonu elle tutup zemine değdirdiğiniz anda, kol dirseğiniz 90 derecelik açı yapmalıdır. Bu açı azaldığı veya çoğaldığı zaman baton sizi yoran bir zararlıya dönüşecektir.
Özellikle bahar ve kış aylarında çok değişken bir iklime sahip olan bölgemizde, ani yağmurlardan korunmak için sırt çantanızı da içine alabilen “ panço “ denilen yağmurluklar tüm vücudunuzu ve sırt çantanızı ıslanmaktan koruyacaktır.
Yürüyüş giysileri için mümkün olduğunca vücuttaki teri anında atarak, ısı kaybını önleyen sentetik, polyester bazlı olanlar tercih edilmelidir. Kalın, yünlü ve pamuklu giysiler teri teninizle temas halinde tutarak üşüme hissine neden olacaktır. Kısacası, yürüyüşte terlemenizi önleyecek giysiler kullanılmalıdır.
Doğa yürüyüş patikaları, defile podyumları olmadığından, ekipmanlar ve giysiler basit ama doğal fonksiyonlarını icra eden tür ve markalardan seçilmelidir.
Bir saatlik yürüyüş esnasında, 220-300 kalori yakılır. 5-6 saat süren yürüyüş sürecinde fazladan 1500 kaloriden fazla yakıldığı düşünülürse bunun ek yorgunluk getireceği kesindir. Bu konuda; fit olmanın hesapları yapılırken, doğanın özgün sesine yapılacak müdahalelerin yersiz ve yürüyüş arkadaşlarınızın rahatsız olabileceği gözden uzak tutulmamalıdır.
Farklı kaynaklar incelendiğinde doğa yürüyüşçüsünün yanında taşıması için gerekli olan malzemeler öğrenilebilir. En çok yapılan yanlışları düzeltmeniz sizlere farkındalık ve keyif dolu doğa yürüyüşleri kazandıracak, doğa ile bütünleşip bulunduğunuz andan haz duymanızı sağlayacaktır.
En büyük doğa aktivisti olan Thoreau şöyle sesleniyor Walden adlı kitabının sayfaları arasından; Doğada yürürken, gözlerinizin, sahip olduklarınızı görmesini dilerim.
|
YÜRÜŞLERİMİZ |
HAKKIMIZDA |
DUYURULAR |
FOTOĞRAFLAR |
KURALLARIMIZ |
BİLGİLENDİRME |
VİDEOLARIMIZ |
İLETİŞİM |
ANASAYFA |